Då var det äntligen klart att man som konsument ska få reda på ursprunget på de köttprodukter man beställer in och äter på restauranger, serveringar och matsalar. Det borde genomförts för 25 år sedan när det blev obligatoriskt för alla butiker. Det borde dessutom gälla alla livsmedel/ råvaror som är av intresse i matlagningen. Men lite olycklig rubrik på SLVS hemsida:
Det ser ju ut som det fortfarande är lite frivilligt. Men föreskrifterna innebär iallafall ”krav på att uppgift om ursprungsland lämnas för nötkött och kött av svin, får, get och fjäderfä som har använts som en ingrediens på restauranger och i annan storhushållsverksamhet. Uppgiften behöver bara lämnas för kött som använts som en ingrediens i rätter som erbjuds till konsumenter på den plats där storhushållsverksamheten bedrivs.” Alltså inga hel eller halvfabrikat räknas in, tyvärr. Hur svårt kan det vara?
Jag råkar VETA att det finns enkla lösningar på det här. Kolla in länken nedan, så är du hemma. Var med från början och utmana dina konkurrenter/kollegor. Det finns bara möjligheter och det är lätt som en plätt…