Fr o m 1 januari 2024 ska caféer och restauranger som har mer än 150 gäster per dag erbjuda återanvändbara matlådor istället för bara engångs. Det är en ny lag som träder i kraft för att minska förbrukningen av engångsmaterial. Målet och syftet är väl underbart, men hur ska det gå till rent praktiskt? Undrar vilka material som kan bli aktuella för det här? Kommer konsumenter att vilja/orka lämna in använda matlådor i ett retursystem och vilken hygienstatus blir det på den hanteringen, undrar en orolig f d livsmedelsinspektör… Ska restauranger och caféer ansvara för att det finns retursystem hos dem eller ska detta ske på uppsamlingsplatser lite varstans? Frågorna är många såklart, men svaren lyser med sin frånvaro. ”Det är upp till marknadens aktörer att lösa det här” enligt Livsmedelsverket och Naturvårdsverket som lovar att stötta med lite hygienkrav (!) Vad har då hänt på ett halvår? Stöttningen från Livsmedelsverket och Naturvårdsverket har väl gått sådär – de stretar åt vars ett håll. I butikerna hittar man bestick i papper och trä men fortfarande finns plastbestick -lite tjockare som kanske tål någon diskning. På macken har jag sett några förskrämda returkoppar, men de verkar inte så populära. Även festivaler har gått över till returplastglas. Försökte återanvända ett sådant på en festival för någon vecka sedan, men det gick inte alls trots att det var inköpt på samma ställe någon timme tidigare. Hm ja, det går väl sakta framåt, men det är mycket ängslan kring denna hantering. Varför ska allting gå så fort från ord till handling när lagstiftarna väl är klara? Ge marknadens aktörer rätt information och bättre framförhållning, så blir lösningarna mer genomtänkta och hållbara.