Nu är högsommaren här med sol och värme, men i mitten av juli slår rötmånaden till och som uttrycket antyder är det en tid som varar ca en månad framåt. Då gäller det att vara extra försiktig både du som säljer förpackade livsmedel, färdiglagad mat och i hemmet. Rötmånad är inte gammalt skrock, utan en högst relevant tid att ha ögonen på skaft och hålla huvudet kallt, så du och dina gäster undviker att bli sjuka mitt i högsommarvärmen. Det är också en tid när vi normalt behöver slänga mer mat än vanligt eftersom den lätt ruttnar, möglar, surnar ifrån oss om vi inte vet var farorna lurar. Så tänk ett extra varv.
Städa ur kylskåpet innan rötmånaden sätter in med kraft. Ställ gärna ner temperaturen några grader så du verkligen kan hålla kylan på dina varor. Låt inte frukosten stå kvar framme för länge utan sätt in kylvarorna i kylen när ni är klara. Mjölk och mejeriprodukter surnar snabbare i värmen, smöret rinner iväg och osten svettas och möglar lätt. Charkprodukter, speciellt kokta varianter, värms upp på nolltid liksom röror av olika slag och blir snabbt dåligt. Rökta charkprodukter håller lite bättre så rökt skinka/rökt korv är att föredra nu just ur hållbarhetssynpunkt. Försök att förvara torrvaror på ett så torrt ställe som möjligt. Min mormor hade alltid knäckebröd i plåtlådan under spisen, så de inte skulle mjukna. Där var det torrt även på sommaren.
Om det blir mat över efter lunch eller middag – kyl ner den aktivt i vattenbad eller nerkylningsskåp och sätt sedan in maten i kylen. Låt den inte stå framme i flera timmar. Om ni planerar för sommarfest med buffé och sådär, sätt inte fram för mycket mat åt gången. Fyll hellre på när det tar slut och undvik att maten står i sol och värme. Om ni kan/har tillgång till det så lägg stora kylklampar under faten eller duken så mår maten bättre. Värmen och fukten i luften gör att det blir en god grogrund för förstörande bakterier och vissa livsmedel som kokt ris och pasta kan orsaka matförgiftning om nerkylningen går för långsamt. Det är ofta även gott om flugor vid denna tid som gärna lägger sina ägg på ställen där det finns mycket mat… så lägg gärna något över maten när ingen tar. Ställ era organiska sopkärl på en skuggig plats och rengör de efter varje tömning.
Ät gärna frukt, men ta fram den frukt du tror går åt under dagen och låt resten ligga på ett svalare ställe, annars finns risk att den ruttnar tidigare än du hinner äta den och det drar bl a till sig envisa bananflugor som kan vara svåra att bli av med. Normalt trivs tomater utmärkt i rumstemperatur, men som sagt ha inte för många framme åt gången. De kommer att mögla fortare än du anar.
Slutligen – håll huvudet och maten kall i sommar så blir det en njutbar tid för oss alla!