Vanliga frågor
På den här sidan samlar jag vanliga frågor och svar så att du lättare och snabbare kan få reda på det du undrar över.
Hittar du inte det du söker, eller inte riktigt får svar på de frågor du undrar över, kontakta mig så hjälper jag dig.
Frågor & Svar
Tänk först igenom vilken typ av livsmedelsverksamhet du vill starta; tillverkning, förädling, grossist, försäljning, servering etc. Alla livsmedelsverksamheter ska registreras och inplaceras hos en tillsynsenhet.
Handlar det om en restaurang, butik, mindre grossist, mindre tillverkare så är det ofta kommunen du ska registrera dig hos. Är det en större verksamhet kan det vara Livsmedelsverket som har tillsynen och då ska registreringen ske dit (framförallt större tillverkare, animaliska anläggningar etc)
Anmälningsblankett för registrering finns på respektive kommuns hemsida och kan oftast fyllas i via bankID eller utskriven pdf som skickas in.
Du behöver upprätta ett egenkontrollprogram för din verksamhet och kunna visa upp detta i samband med starten.
Om du vill sälja tobak och öl hanteras det också på kommunnivå och blanketter för ansökan resp. anmälan nås via kommunens hemsida.
Försäljning av receptfria läkemedel ska ansökas/anmälas via Läkemedelsverket och deras hemsida. www.lakemedelsverket.se
Det kan vara lurigt att hitta rätt blanketter och dokument, så hör av dig till mig om du behöver hjälp med detta!
Egenkontrollprogram är som ordet beskriver ett program där du gör dina egna kontroller för att säkerställa att du hanterar dina livsmedel på ett korrekt sätt för att minimera risken att utsätta människor för hälsofara.
Alla livsmedelsverksamheter ska ha ett egenkontrollprogram som beskriver vilka rutiner verksamheten har och vilka kontroller man gör för att upptäcka brister i hanteringen innan någon annan gör det. Många verksamheter behöver även ha en s k HACCP kopplat till sitt egenkontrollprogram med grundförutsättningar (GF), kontrollpunkter (CP) och kritiska styrpunkter (CCP ). Då gör man flödesschema, faroanalyser och sätter upp övervakningsåtgärder för att hitta och minimera risken att något oförutsett händer.
Många branschorganisationer tar fram riktlinjer och rekommendationer för hur detta kan se ut. Det finns även en uppsjö konsulter och utbildningar på marknaden kring HACCP och hur ett sådant program kan upprättas.
Jag kan hjälpa dig att hitta rätt , men jag upprättar inte egenkontrollprogram.